V Českých Budějovicích vznikne Sluneční ostrov nejen k relaxaci

Projekt relaxační zóny v širším centru Českých Budějovic vybudují kolegové z EUROVIA CZ. Areál nabídne přírodní prostředí s řadou odpočinkových ploch, mola a zpevněný přístup do řeky. Jeho dokončení se plánuje na podzim 2025.

Cílem této stavby je využití stávající bermy pravého břehu Vltavy přibližně mezi křižovatkou ulice Jiráskovo nábřeží – U Trojice a asfalto-betonovou plochou pod Dlouhým mostem, která bude protnuta novým říčním ramenem o šířce 12 m. Na pravém břehu tohoto ramene vznikne pobytové schodiště s náplavkou pro pěší. Díky novému rameni vznikne v meandru Vltavy Sluneční ostrov.

Ostrov bude rozdělen na dvě části, které budou vzájemně propojeny kameny, sloužícími pro zachycení naplavenin z řeky. Ostrovy budou travnaté s proložením kamenů. Břehy ostrovů budou zpevněny kameny, v některých místech doplněny o vodomilné rostliny.

Na pravém břehu je v horní úrovni Jiráskova nábřeží veden stávající chodník pro pěší. Pro přístup pěších k ostrovům, pobytovému schodišti a pěší náplavce u vody jsou navržena dvě schodiště a diagonální chodníky propojující pěší trasy na horní a dolní úrovni. Dále budou doplněny dva světelné body ke stávající osvětlovací soustavě pro nasvětlení prostoru obou schodišť.

V úrovni stávající bermy na pravém břehu je v současné době vedena cyklostezka, která bude během výstavby rozšířena. Po dobu stavby nebudou chodci zásadně dotčeni.

Základní informace:

Název stavby:
Sluneční ostrov – Jiráskovo nábřeží, České Budějovice
Investor: Statutární město České Budějovice
Zhotovitel: EUROVIA CZ
Doba výstavby: 11/2024 – 08/2025